Valikko Sulje

Mitä kuuluu, Matias Mäntykivi?

Saimaan Keltamustien kummipelaaja Matias Mäntykivi raivasi kiireisestä pelikalenterista aikaa myös kannattajille ja vastaili kysymyksiin kuluvasta kaudesta sekä pronssijuhliin päättyneistä U20 MM-kisoista.

Saimaan Keltamustien kummipelaaja Matias Mäntykivi, mitä kuuluu?

Hyvää kuuluu kiitos, ei ihmeempiä.

Oletko ehtiny nauttimaan talvesta jääkiekon ulkopuolella?

Ihan hyvin vaikka ei paljoa ole tullut mitään tehtyä varsinkaan U20 kisojen jälkeen. Ei ole oikein jaksanut liikkua missään pelien ja treenien ohessa.

Onko näin tiukan pelitahdin aikana ylipäätään mahdollista vapaapäiviä saada?

Ei hirveästi kyllä ole. Sunnuntai ollut viime viikkoina ainoa vapaapäivä ja silloin ehtii vähän huilata.

SM-liigajoukkueiden koronarajoitukset vapaa-ajan suhteen tiukkoja, miten niihin on sopeutunut?

On niihin sopeutunut, sen verran pitkään jo eletty tätä korona-aikaa. Ylimääräsiä kontakteja pyritään välttämään mutta ei tässä mitään sen ihmeempää.

Viime aikoina tulokset ovat olleet heikkoja ja maalinteko todella vaikeaa. Miten se koettelee henkistä kanttia?

Onhan se tiukkaa ollut ja nyt on tosiaan vaikeampi jakso. Peli takkuillut eikä olla tehty maaleja. Kyllä se kovaa on mutta kuuluu urheiluun, että välillä tulee vaikeita jaksoja.

Pitää vaan tehdä enemmän hommia ja luottaa siihen omaan tekemiseen. Kun jokainen laittaa itsensä likoon niin uskon että suunta vielä kääntyy. Ollaan kuitenkin jo todistettu, että pystytään pelaamaan mitä jengiä vastaan vaan.

Aistiiko päivittäisessä treenaamisessa viime aikojen vaisummat otteet vai pystytäänkö edelleen pukukopissa sulkemaan se mielestä pois?

Kyllä sen pystyy. Yleensä pelin jälkeen harmittaa mutta se nollataan suht nopeasti ja mennään eteen päin seuraavaan päivään. Jos pidempiä tappioputkia tulee niin se tietysti vähän enemmän painaa mieltä.

Pitää vaan aina pyrkiä nollaamaan nopeasti ja kun uusi peli tulee niin tekee parhaansa.

Ylivoimapelistä puhutaan paljon ja sen toimimattomuutta ihmetellään kannattajien keskuudessa. Avaa hieman miten asiaa tällä hetkellä käsitellään joukkueen sisällä?

Se on ollut heikkoa tämänkin vuoden puolella. Siihen pitäisi vaan saada laukauksia ja rytmiä. Tärkeää olisi saada maali tai pari ylivoimalla että saadaan itseluottamusta ja ehkä sitä kautta lähtisi rullaamaan paremmin.

Vetääkö se myös 5 vs 5 pelin jumiin jos ylivoima ei toimi ja sitä pelaa vaikka 3-4 kertaa yhteen erään?

Kyllä se saattaa näin tehdä. Jos ollaan vaikka aloitettu hyvin ja hallittu peliä ja sitten kun saadaan ylivoimaa eikä siitä tulekaan mitään niin kyllä se tappaa 5-5 -peliäkin. Siitä on vaikea jatkaa hyvää draivia huonon ylivoiman jälkeen ja näin on tapahtunutkin meillä.

U20 MM-kisat pidettiin vuodenvaihteessa Kanadassa ja olit siellä mukana. Millainen kokemus se oli kokonaisuutena?

Olihan se ikimuistoinen turnaus kaikella tavalla. Oli kuplaolosuhteet ja tiukat rajoitukset missä saatiin liikkua, hotellin ja hallin väliä pelkästään rampattiin. Mitali vielä kruunasi turnauksen, hieno reissu oli.

Miten ajan sai kulumaan hotellihuoneessa?

Pleikkaria tuli pelattua aika paljon iltaisin. Ja koripalloa sekä muita turnauksen pelejä tuli iltaisin hyvään aikaan niin siinä se suurin osa ajasta meni.

Turnauksen lopussa oli tunteiden vuoristorataa, kun välierässä USA:ta vastaan ensin Suomi tasoitti lopussa mutta USA teki vielä voittomaalin. Miten asia käsiteltiin joukkueessa?

Pelin jälkeen oltiin tietysti pettyneitä hetki mutta sen jälkeen käytiin joukkueen kanssa läpi, että pelissä oli paljon hyvää. Nyt vaan sattui käymään niin, että kaveri teki paikoista maalit.

Sovittiin sitten joukkueen kanssa, että kotiin ei ilman mitalia lähdetä. Se oli iso asia että siihen sitouduttiin ja hoidettiin homma kotiin.

Kuinka paljon näytönhalua lisäsi että ottelu oli nimenomaan Venäjää vastaan, joka oli yksi turnauksen ennakkosuosikeista?

Kyllä et tietysti naapurimaa oli sellainen, että toi ekstrabonuksen ja lisää virtaa. Mutta tietysti eniten se mitali, kukaan ei halunnut ilman sitä lähteä kotiin.

Pronssiottelu oli erittäin tasainen peli. Millaiset muistikuvat siitä jäi? 

Alku oli meiltä heikko ja annettiin liikaa Venäjälle paikkoja mutta onneksi (Kari) Piiroinen piti meidät pystyssä. Erätauolla taas käytiin läpi sitä, että pystytään kyllä paljon parempaan ja Venäjä kyllä tippuu kyydistä. Ja niinhän siinä sitten kävi, oltiin parempi toisessa ja kolmannessa erässä. Saatiin paikat, tehtiin maalit ja puolustettiin loppu hyvin.

Kilautit tolppaan toisen erän alussa ja syötit kaksi vaikka toisesta ei pistettä lopulta annettukaan. Oliko peli sinulta onnistunut muutenkin?

Olen tyytyväinen, oli hyvä peli itseltä. Oli ainoa peli missä sai ja pystyi pelaamaan omaa peliä. Siinä uskalsi pelata omilla vahvuuksilla, eikä tarvinnut muuttaa omaa pelityyliä.

Pääsit turnauksessa vain parissa pelissä pelaamaan kunnolla ja muutoin jouduit istumaan penkillä vaikka olit kokoonpanossa. Kuinka paljon siinä asioita käy läpi kun kentälle kuitenkin on kova halu?

Siinä pitää vaan olla valmiina pelaamaan, jos jotain tapahtuu. Seurataan peliä, tsempataan muita ja ollaan valmiita jos kutsu käy.

Miten joukkue pystyi juhlistamaan pronssia?

Pelin jälkeen oli ruokailu ja seuraavana päivänä heti kotiin. Suomessa sitten koronatesti ja piti lähteä suoraan karanteeniin kotiin, siinä ei juhlia pystynyt järjestämään.

Onko sovittu, että bileet pidetään sitten kun se on mahdollista?

Näin oli sovittu, että kesällä jos koronatilanne on ohi niin sitten on vähän isommat juhlat.

Millasia ajatuksia kannattajien kummipelaajatittelistä herää?

Hieno hommahan tämä on! Pitäisi vaan tehdä vähän maaleja, niin saisi Keltamustien kuulutuksen hallissa kuulumaan..

Saimaan Keltamustat kiittää Matiasta haastattelusta ja kyselee kuulumisia taas myöhemmin keväällä!